U zoekt een nieuwe uitdaging

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Careerconcern werkt... schrijf u hier in.

Careerconcern specialist in nieuwe uitdagingen

Sollicitatietips

Solliciteren doet u niet dagelijks... Careerconcern helpt u met onze ervaringen en tips.

careerconcern specialist in nieuwe banen

Vacatures

Careerconcern heeft dagelijks nieuwe vacatures beschikbaar. Vind hier uw nieuwe baan.

Careerconcern specialist in nieuwe banen

U zoekt nieuw talent

Een nieuw talent in uw organisatie? Careerconcern werft en vindt...
In 6 unieke stappen.

Careerconcern specialist in nieuwe talenten

Persoonlijke Sollicitatietraining

Solliciteren is geen dagelijkse bezigheid. Wij helpen u er graag mee! Vandaar dat wij een sollicitatietraining hebben ontwikkeld. Deze training wordt door een van onze loopbaanadviseurs uitgevoerd. Het is een training van 4 trainingssessies. In deze training wordt uw CV en sollicitatiebrief opgesteld, geven wij tips ten aanzien van presentatie & communicatie én trainen wij u in het zoeken naar passende vacatures. Deze persoonlijke training wordt op een van onze locaties gegevens. De kosten bedragen 595 euro inclusief BTW.
 

Tips voor het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek kan je toekomst bepalen. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid. Lees hier zeven tips voor een goed gesprek.
 
  • Kleding: let op de details
Natuurlijk denk je na over wat je aantrekt naar je sollicitatiegesprek. Maar besteed ook aandacht aan de details. Poets je schoenen en haal losse draadjes weg. Merkkleding schijnt ook goed te zijn. ‘Wie een merktrui draagt, zal wel succesvol zijn', is de gedachte.
 
  • Meenemen: diploma's, je scriptie en een extra cv
En zorg voor een nette tas! Daar kun je van alles in meenemen zoals een blocnote met daarop je vragen over de functie en het bedrijf, je diploma's en een paraplu. ‘Voorkom dat je ergens drijfnat aankomt, dan voel je je niet echt ontspannen.'
 
  • Gesprekspartner: bereid de ‘klik' voor
Vroeger moest je maar afwachten wat voor iemand je tegenover je had tijdens het gesprek, in het internettijdperk kun je je op die persoon voorbereiden. Bekijk het profiel van je toekomstige gesprekspartner op LinkedIn, kijk wat jouw aandacht trekt en probeer tijdens het gesprek daaraan te refereren. Kun je over de persoon niet zoveel vinden, maar weet je wel of het een man of een vrouw is? Het geslacht van je gesprekspartner heeft ook invloed op het verloop van je gesprek. Bij een man formuleer je resultaatgericht, bij een vrouw heb je het ook over relaties en processen.
 
  • Lastige vragen: denk vooraf na over antwoorden!
Het is een open deur, maar denk van te voren even na over je sterke en je slechte eigenschappen. Soms denkt een kandidaat de recruiter te slim af te zijn, en noemt goede eigenschappen als er om slechte eigenschappen wordt gevraagd. Te doorzichtig. Je kunt wel over ‘verbeterpunten' spreken - die zijn nog te ontwikkelen. Zeg bijvoorbeeld dat je graag je mondelinge presentatietechnieken wilt verbeteren of dat je niet zo goed bent in onderhandelingsgesprekken. Wees dan wel voorbereid op de vraag hoe je die punten gaat versterken. Denk verder na over welke andere vragen de recruiter kan stellen. Zoals: waar word je gelukkig van? Of wat is de belangrijkste factor van jouw succes? Soms stelt een recruiter rare vragen om je uit je comfortzone te halen, wees daar op voorbereid.
 
  • Vorige werkgevers: waarom wil(de) je weg?
Waarom wil je weg, of ben je weg bij je werkgever? Deze vragen kun je verwachten als sollicitant. Denk vooraf even na over het antwoord, vooral als je niet vrijwillig bent weggegaan. Ontslagen worden is vervelend, maar blijf tijdens het gesprek niet te lang hangen bij de details. De recruiter vindt het ongetwijfeld rot voor je dat je bent ontslagen, maar hij is op zoek naar iemand die helemaal warm loopt voor die functie binnen zijn of haar bedrijf, en niet naar een geknakte werknemer die zijn of haar ontslag nog psychisch moet verwerken.

Ga ook even na met wie je ook alweer gewerkt hebt. Soms laat je geheugen je even in de steek, zeker als je zenuwachtig bent. Hoe heette die manager ook weer? En wie was bij je vorige werkgever de directeur? Het klinkt zo knullig als je dat niet meer weet, terwijl je jaren met iemand hebt gewerkt.
 
  • Salaris: wat wil je verdienen?
Je salaris, jij als sollicitant hoort er niet naar te vragen in het eerste gesprek, maar vaak doet de recruiter het wel. Denk dus na over welk bedrag je gaat noemen. Vul bijvoorbeeld het Intermediair Salariskompas in en zie wat een gepast salaris is bij de functie.
arrow_upward